AMSTERDAM - Een nieuwe operatiemethode bij borstkanker maakt het mogelijk om een tumor in zijn geheel te verwijderen. Hierdoor is minder aanvullende therapie nodig. Dit blijkt uit onderzoek van VUmc.

De resultaten van de studie, de zogenaamde COBALT-studie, zijn dinsdag verschenen in het toonaangevende tijdschrift The Lancet Oncology.

Door tijdens een borstkankeroperatie een echoapparaat te gebruiken wordt het mogelijk om een tumor in 97 procent van de gevallen in zijn geheel te verwijderen. Hierdoor is minder aanvullende therapie nodig zoals een hogere dosis bestraling, opnieuw opereren of zelfs een borstamputatie.

Daarnaast wordt er twee keer minder gezond borstklierweefsel verwijderd bij gebruik van echoapparatuur. Dit zal mogelijk leiden tot een verbeterd cosmetisch resultaat en een beter welbevinden van de borstkankerpatiënt.

Borstkankertumoren

Bij de behandeling van borstkanker is volledige chirurgische verwijdering van het gezwel nog steeds het belangrijkste uitgangspunt, waarbij gelukkig in de meerderheid van de gevallen de borst behouden kan blijven.

Vooralsnog werd één vijfde van de borstkankertumoren niet in één keer in zijn geheel verwijderd. In die gevallen zijn extra bestraling en/of ingrepen nodig. Ook werd er tijdens de operatie gemiddeld twee tot vier keer te veel gezond borstweefsel weggesneden.

Echogeleide chirurgie

De studie werd uitgevoerd in meerdere klinieken. 65 patiënten met een voelbare borsttumor ondergingen de echogeleide operatie en werden vergeleken met 69 patiënten die de traditionele operatie ondergingen.

Hieruit bleek dat echogeleide chirurgie, waarbij de tumor precies te lokaliseren is, het mogelijk maakte de tumor in 97 procent van de gevallen in zijn geheel te verwijderen, terwijl dit bij de traditionele methode 83 procent was.

Tijdens het onderzoek bleek ook dat de procedure relatief eenvoudig te leren is door chirurgen. Deze manier van opereren is landelijk dan ook snel in te voeren omdat elk ziekenhuis over echoapparatuur beschikt. Omdat er minder aanvullende behandelingen nodig zijn, zal dit de behandelkosten verminderen.