AMSTERDAM - Door pakjes sigaretten in de winkel niet meer zichtbaar op te stellen, worden jongeren minder snel in de verleiding gebracht ze te kopen. 

Dat toont een Amerikaanse studie aan.

Volgens de onderzoekers is het ‘onzichtbaar’ opstellen van rookwaren een optie om het aantal rokende tieners omlaag te krijgen.

Annice Kim van het onderzoeksinstituut RTI International en haar team onderzochten door middel van een online game meer dan 1.200 jongeren in de leeftijd van 13 tot 17 jaar.

De studie volgde de aankoop van de jongeren terwijl ze aan het ‘winkelen’ waren in verschillende virtuele winkels. Sommige winkels hadden open displays met tabaksproducten, terwijl in de andere winkels de sigaretten strategisch verborgen lagen in een gesloten kast. Ook tabaksreclame was of prominent zichtbaar, verborgen of verboden. De tieners kregen de opdracht om een drankje en een hapje te kopen en twee extra items bij de kassa.

Hoewel de caissières geen sigaretten aan de tieners mochten verkopen, waren de onderzoekers vooral geïnteresseerd of de tieners er bij de kassa wel om vroegen.

Impact

Het resultaat: Het verbod van alle tabaksreclames in de winkel bleek een minimale impact op het sigarettenkoopgedrag te hebben. Echter, bij het winkelen in de winkels waar tabaksproducten verborgen lagen, was slechts 32 procent van de tieners zich bewust van de beschikbaarheid van sigaretten.

In de winkels waar de sigaretten openlijk werden getoond steeg dit percentage naar 85 procent.

In Engeland, Ierland, IJsland en Canada geldt al een verbod op het zichtbaar opstellen van sigaretten in winkels.