Dinsdag 24 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Multitask, multitasken, thuiswerken, moeder

Kind van dikke moeder veel meer kans op astma

AMERSFOORT - Het kind van een dikke zwangere vrouw heeft twee keer zoveel kans op astma als het kind van een slanke moeder. 
Door ANP

 Dat blijkt uit Deens onderzoek naar 40.000 moeder-kindparen, meldt het Astmafonds. Het maakt daarbij niet uit of de moeder voor de zwangerschap al dik was, of dat ze extra veel aankwam tijdens de zwangerschap.

Bij zwangere vrouwen is een gewichtstoename van zo'n 15 kilo gezond. Als ze meer dan 25 kilo aankomt, is de kans twee keer zo groot dat haar kind ernstige astma zal krijgen. Heeft een vrouw voor de zwangerschap al een body-mass index (BMI) van 35 of meer, dan loopt haar kind hetzelfde risico.

Een gezonde BMI is maximaal 25. Bovendien leidt obesitas tijdens de zwangerschap ook tot verhoogd risico op een piepende ademhaling bij het kind.

Zwangerschapsbericht

Kinderarts Liesbeth Duijts aan het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam vindt dit een reden om extra op zwangerschapsgewicht te gaan letten. ''Het is nu zaak om forse gewichtstoename tijdens de zwangerschap te voorkomen. En vooral vrouwen die zwanger willen worden, moeten aan hun gewicht werken. De huisarts, verloskundige of gynaecoloog kan daar bij helpen."

Zo'n 120.000 Nederlandse kinderen hebben astma. Nog meer kinderen hebben wel eens klachten die daar op lijken, zoals een piepende ademhaling. Obesitas of ernstig overgewicht (een BMI boven de 30) komt steeds vaker voor: vorig jaar was 14 procent van alle vrouwen tussen 30 en 70 jaar te dik.

Naast zwangerschapsgewicht bestudeerden de onderzoekers ook zaken als leeftijd, rookgedrag, astma in de familie en het huidige gewicht van het kind. Het overgewicht bleek echter het enige wat het risico op astma kon verklaren.

Aanbevolen artikelen