Zaterdag 25 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
hart

Bekend hartmedicijn verhoogt kans op overlijden

AMSTERDAM - Digoxine, een medicijn dat veel wordt voorgeschreven bij hartproblemen, verhoogt de kans op overlijden bij mensen die last hebben van boezemfibrilleren.  

Dit is de conclusie van een onderzoek van de Universiteit van Kentucky, dat in het European Heart Journal is gepubliceerd.

Het onderzoek omvatte 4.060 mensen met boezemfibrilleren, een hartritmestoornis waarbij de boezems in het hart ongecontroleerd trillen in plaats van regelmatig samentrekken. Meer dan tweederde van de deelnemers werd lang of kort behandeld met digoxine gedurende het 3,5 jaar durende onderzoek.

666 deelnemers overleden tijdens het onderzoek. Mensen die in de zes maanden voor hun dood digoxine hadden genomen, hadden 41 procent meer kans om te overlijden aan algemene oorzaken, en 61 procent meer kans om te overlijden aan een probleem met hun hartritme.

Alternatieven

Digoxine wordt geëxtraheerd uit vingerhoedskruid, en helpt het hart krachtiger bloed rond te pompen met een lagere hartslag. Het is echter moeilijk precies de juiste dosis voor te schrijven, en het kan bij een te hoge dosis gevaarlijk zijn.

Onderzoeker Samy Claude Elayi zegt: "Deze bevindingen suggereren dat artsen gebruik zouden moeten maken van alternatieven om de hartslag van een patiënt onder controle te krijgen, bijvoorbeeld bètablokkers of calciumblokkers."

Hij voegt toe: "Als digoxine wordt gebruikt, zou er een lage dosis moeten worden voorgeschreven. Ook zou de gezondheid van de patiënt zorgvuldig in de gaten gehouden moeten worden."

Aanbevolen artikelen