Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
arts huisarts dokter

Huisartsen krijgen geen landelijke toegang tot EPD

AMSTERDAM - Het wordt voor huisartsen en apothekers voorlopig niet mogelijk om deel te nemen aan een landelijke uitwisseling van patiëntengegevens.
Door NU.nl/ANP

Dat meldt de NOS op basis van uitgewerkte plannen van de zorgverleners, die aan de doorstart werken van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

Het betreft een tijdelijke maatregel die naar buiten komt nadat een het EPD nieuwe stijl lang onder vuur lag.

Het gaat om een knieval, bevestigen de initiatiefnemers. "We willen uiteindelijk liever een systeem zonder regionale schotten", laat Edwin Velzel van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie aan de NOS weten.

De plannen voor het EPD werden vorig jaar verworpen door de Eerste Kamer, onder meer vanwege zorgen over de privacy. Sindsdien werken zorgaanbieders aan een doorstart per 1 januari 2013.
Patiënten mogen vanaf die datum zelf aangeven of ze aan de uitwisseling van hun medisch dossier willen deelnemen.

Overtuigen

98 procent van de patiënten die al zijn gevraagd om hun medische gegevens beschikbaar te stellen voor het ESP of Landelijk Schakelpunt (LSP), gaat daarmee akkoord. Dat meldt Edwin Velzel van VZVZ.

De 98 procent betreft patiënten die in de spreekkamer van hun huisarts benaderd zijn. "Alleen de patiënten die per brief gevraagd worden, geven minder vaak toestemming: zo'n 85 tot 95 procent." Volgens Velzel vragen veel huisartsen hun patiënten nu al om deelname aan het systeem dat op 1 januari 2013 in werking treedt. "We krijgen momenteel zo'n 10.000 aanmeldingen per week."

Onveilig

De kritiek op het EPD is zeker niet verstomd. Zo wordt het systeem door beveiligingsexperts als inherent onveilig beschouwd, omdat de medische dossiers van alle deelnemers via één centrale plek op te vragen zijn. 

"Alleen huisartsen, huisartsenposten, apotheken en ziekenhuizen die voldoen aan de beveiligingseisen van de VZVZ mogen aansluiten op de zorginfrastructuur. Iedere zorgverlener identificeert zich met een persoonlijke pas met pincode", weerspreekt VZVZ de kritiek in een verklaring.

"Hierdoor wordt meteen vastgelegd welke gegevens zijn aangemeld c.q. opgevraagd en door wie. De toezichthouders College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) of de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) treden op tegen misbruik. Daarnaast vindt continue monitoring op de veiligheid plaats."

Tijdelijke beperking

Er is nu sprake van een tijdelijke regionale beperking voor huisartsen en apothekers, zo blijkt uit de plannen. Deze beperking wordt opgeheven op het moment dat patiënten zelf toestemming kunnen geven voor de toegang van het dossier. Dit systeem is nog niet voltooid.

Volgens beveiligingsonderzoeker Guido van 't Noordende van de UVA maakt deze oplossing geen einde aan de privacybezwaren. "Het helpt sowieso niet tegen een hack", zegt hij tegen de NOS. Het blijft voor ziekenhuizen wel mogelijk om landelijk dossiers op te halen.

Aanbevolen artikelen