Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Rechter

Neuroloog verdacht van 21 strafbare feiten

ALMELO - Het Openbaar Ministerie in Almelo verdenkt neuroloog Ernst Jansen Steur van 21 strafbare feiten. Door zijn toedoen heeft een vrouw zelfmoord gepleegd. 
Door ANP

Dat is woensdagmorgen door officier van justitie M. van Eykelen gezegd in de rechtbank in Almelo.

Kort daarna werd de strafzaak tegen neuroloog Ernst Jansen Steur opgeschort tot 17 december. Op die datum doet de rechtbank uitspraak over een hele reeks vragen, die de advocaat van de specialist woensdag heeft gesteld.

De rechtbank is het met advocaat Frank van Gaal eens dat hij meer tijd moet krijgen om het 6000 pagina's dikke dossier van de zaak te bestuderen. Op 17 december besluit de rechtbank wanneer de zaak verder wordt behandeld.

Dat zal naar verwachting pas in maart of april van 2013 zijn. Dan gaat de regiezitting verder. Een regiezitting is een bijeenkomst waar vragen en verzoeken aan de orde komen die voorafgaan aan de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Duitsland

Wanneer de rechtbank begint met de inhoudelijke behandeling van de 21 aanklachten tegen de neuroloog is nog onduidelijk. Er worden onder andere nog getuigen in Duitsland gehoord.

Mogelijk worden hun verklaringen nog toegevoegd aan het dossier, waardoor de zaak opnieuw vertraging zal oplopen. Raadsman Van Gaal vindt dat de mogelijk onnodige hersenoperaties die in Medisch Spectrum Twente zijn uitgevoerd ook bij de zaak moeten worden gevoegd.

Negen zaken

Justitie heeft voor de strafzaak negen zaken geselecteerd uit ruim honderd klachten over de neuroloog, die tot eind 2003 werkte bij Medisch Spectrum Twente.

Twee anderen vrouwen en zes mannen heeft hij in ''hulpeloze toestand'' gebracht en hen daardoor ''zwaar lichamelijk en psychisch leed'' aangedaan. Hij liet de patiënten ook jarenlang onnodig zware medicijnen slikken.

Daarnaast heeft de specialist vele malen valse recepten uitgeschreven, receptenblokken gestolen van een collega en daarmee zichzelf valselijk van verdovende middelen voorzien.

Ook verduisterde de arts 88.000 euro uit de kas van een stichting die wetenschappelijk onderzoek doet naar neurologische aandoeningen. Jansen Steur was zelf 5 jaar lang voorzitter van die stichting uit Hengelo.

Persoonlijkheidsonderzoek

Jansen Steur heeft geweigerd om mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Daarvoor had hij zijn redenen, die woensdag bij de rechtbank in Almelo niet nader zijn toegelicht.

Jansen Steur is woensdag zelf niet aanwezig op de eerste dag dat zijn zaak wordt behandeld, volgens justitie de grootste medische strafzaak die ooit in Nederland is gevoerd. Zijn advocaat Frank van Gaal zei woensdag dat de specialist wel aanwezig zal zijn bij zittingen waar hij zelf aan het woord kan komen.

Van Gaal meldde ook dat hij "moeizaam" contact onderhoudt met zijn cliënt. De verdachte neuroloog leeft volgens hem "als een soort kluizenaar ergens in het buitenland." Nadat de neuroloog in 2003 vertrok bij Medisch Spectrum Enschede heeft hij nog bij twee ziekenhuizen in Duitsland gewerkt.


Lees meer over:

ernst jansen steur

Aanbevolen artikelen