RIJSWIJK - Het nieuwe elektronisch patiëntendossier is niet verplicht, goed beveiligd en artsen en apothekers verdienen er niets aan. 

Hoogstens een paar dubbeltjes als compensatie voor de tijd die het hen kost om mensen voor te lichten en aan te melden bij het systeem.

Dat laat de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) woensdag weten naar aanleiding van de commotie van de laatste dagen rond het Landelijk Schakelpunt (LSP), de vervanger van het elektronisch patiëntendossier.

Het LSP is geen grote database waar gegevens centraal worden opgeslagen, maar een systeem waarmee zorgverleners gegevens bij anderen in kunnen zien. De patiëntgegevens blijven dus in het informatiesysteem zitten van de eigen huisarts en apotheek, benadrukt VZVZ.

Versleuteld

Het EPD werd vorig jaar door de Eerste Kamer tegengehouden. Groot bezwaar was toen de privacy. Die zou nu een stuk beter geregeld zijn. Volgens patiëntenfederatie NPCF wordt informatie in het LSP versleuteld en gaan zorgverleners in het LSP werken met een persoonlijk pasje met een pincode. Zo is duidelijk welke zorgverlener inlogt. Bij misbruik kan de VZVZ bepaalde zorgverleners toegang tot het systeem weigeren.

Voorlopig moeten mensen nog een schriftelijke aanvraag indienen als ze willen weten wie hun dossier heeft ingezien. Medio 2013 moet dat ook digitaal mogelijk worden.

Apothekers

De bedoeling is dat huisartsen, apotheken en ziekenhuizen de gegevens van een patiënt kunnen inzien, als die patiënt toestemming heeft gegeven en als dat nodig is voor de behandeling. Later moeten dat meer zorgverleners worden.

Het LSP gaat vanaf 1 januari van start. Momenteel is 66 procent van de huisartsen aangesloten en ongeveer 45 procent van de apothekers. Dat moet eind volgend jaar 70 procent zijn.