DEN HAAG - Ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is erg geschrokken van de situatie in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse.

Maar in tegenstelling tot onder meer SP en PVV vraagt de bewindsvrouw zich niet af of patiënten nog wel veilig naar het ziekenhuis kunnen.

Het Ruwaard van Putten staat onder verscherpt toezicht. De afdeling cardiologie is gesloten, cardiologen zijn op non-actief gezet nadat bleek dat er in 2010 veel sterfgevallen waren en er mogelijk patiënten zijn overleden door fouten van hartspecialisten.

Zolang de inspectie niet ingrijpt kunnen patiënten er gerust naar toe, hield Schippers de Tweede Kamer dinsdag voor.

 'Zooitje'

''Je kunt niet achter iedere arts een toezichthouder zetten. Je kunt de IGZ ook niet vragen zomaar afdelingen dicht te gooien op basis van geruchten. Dan krijg je een zooitje. De Inspectie grijpt in als er signalen zijn, wij moeten daar op vertrouwen.''

Schippers gaat wel proberen cijfers over sterftegevallen in ziekenhuizen sneller openbaar te krijgen dan de 11 maanden die dat nu duurt. Als het sneller kan, kunnen wellicht eerder maatregelen worden genomen, denkt de minister die zich ook realiseert dat er wel altijd tijd nodig zal zijn om uit te zoeken waar de hoge sterftecijfers door komen.