Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Coca-Cola

Frisdrank verhoogt risico op prostaatkanker

BAARN - Mannen die dagelijks een glas frisdrank drinken, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een agressieve vorm van prostaatkanker.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Zweedse Lund universiteit.

De onderzoekers volgden gedurende 15 jaar ruim 8000 mannen van 45 tot 73 jaar. Ze ondergingen regelmatig een medische keuring en hielden een dagboek bij over hun drink- en eetgewoontes.

Mannen die elke dag zo'n 330 milliliter frisdrank dronken, bleken 40 procent meer kans te hebben op een ernstige vorm van prostaatkanker die behandeld moest worden. De kanker werd ontdekt nadat de mannen symptomen vertoonden, niet door middel van een PSA-test.

Pasta

Mannen die veel rijst en pasta aten, verhoogden daarmee hun risico op mildere vormen van prostaatkanker met 31 procent. Vaak hadden zij geen behandeling nodig. Veel suikerrijke ontbijtgranen eten verhoogde het risico op het ontwikkelen van een milde variant van prostaatkanker met 38 procent.

Eerder onderzoek toonde al aan dat Chinezen en Japanners die naar de Verenigde Staten emigreren, vaker prostaatkanker krijgen dan landgenoten die in het land van herkomst blijven wonen.

Nader onderzoek naar de manier waarop genen reageren op verschillende eetpatronen kan het mogelijk maken om groepen met een verhoogd risico een voedingsadvies op maat te geven.

De resultaten zijn gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.


Lees meer over:

prostaatkanker

Aanbevolen artikelen