BAARN - Fietsen helpt mogelijk bij het verlichten van de symptomen van de ziekte van Parkinson. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers.

Uit het onderzoek blijkt dat door te fietsen bepaalde hersengebieden die verband houden met de ziekte van Parkinson beter gaan werken. Hierdoor verbetert de coördinatie en balans van Parkinsonpatiënten.

'Fietsen is een effectieve, goedkope therapie voor mensen met Parkinson', aldus een van de onderzoekers. De ziekte van Parkinson is een veel voorkomende hersenaandoening, die vooral ouderen treft.

Symptomen van Parkinson zijn spraakproblemen en bevende, trillende armen en benen. Ook worden spieren stijf waardoor mensen met Parkinson moeite hebben met bewegen. Sommige patiënten zijn uiteindelijk afhankelijk van een rolstoel.

Krachtig trappen

Voor de studie bestudeerden de onderzoekers hersenscans van 26 Parkinsonpatiënten die twee maanden lang drie keer per week fietsten. Sommige fietsten in hun eigen tempo, anderen werd gevraagd harder te trappen.

Uit de scans bleek dat vooral krachtig trappen effect had op de de hersengebieden die verband houden met beweging.

De wetenschappers bestuderen nu hoe het patiënten vergaat als ze een hometrainer in huis hebben. Ook willen ze zien of andere vormen van lichaamsbeweging zoals zwemmen en roeien hetzelfde effect hebben.