RIJSWIJK - In de Nederlandse ziekenhuizen staan relatief weinig CT-scanners. 

De apparaten, waarmee aan de binnenkant van een menselijk lijf gekeken kan worden, zijn een stuk vaker te vinden in ziekenhuizen in andere Europese landen.

De MRI-scanner is meer in trek in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau SIRM en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Per miljoen inwoners zijn er 8,7 CT-scanners. CT staat voor computertomografie. De MRI-scanner is een stuk meer ingeburgerd in Nederland; daarvan zijn er 10,8 per miljoen inwoners in dit land.

Denemarken

In een gemiddeld Europees land zijn er veel meer CT-scanners per hoofd van de bevolking dan in Nederland. In Denemarken zijn er liefst 23,6 per miljoen zielen, in Oostenrijk 18,7. Anderzijds is hetzelfde Denemarken het enige onderzochte land dat relatief meer MRI-scanners dan Nederland heeft.

''Waarom dit zo is, is niet onderzocht. Wel weten we dat de apparaten die er staan efficiënt worden benut en dat het zogenoemde Poortwachterssysteem - oftewel de mate waarin huisartsen doorverwijzen - invloed heeft op de hoeveelheid behandelingen’’, laat een woordvoerder van de NVZ weten.

Röntgenstraling

De beide apparaten worden gebruikt om binnenin mensen te kijken, zonder ze te opereren. Met veel verschillende opnames wordt een driedimensionaal beeld gevormd van mensen. De CT-scanner werkt met röntgenstraling. De MRI-scan, die minder schadelijk is voor het menselijk lijf, werkt met magnetische resonantie, oftewel het weerkaatsen van magnetisme.

Een MRI-scan lijkt dus de voor de hand liggende keuze, maar daar zitten wat haken en ogen aan, laat de NVZ weten. ''

Een MRI-scan is niet altijd het meest geschikte onderzoek. In sommige gevallen kan een patiënt simpelweg de MRI niet in omdat hij/zij metalen in het lijf heeft die worden aangetrokken. Pacemakers en insulinepompen raken bijvoorbeeld ontregeld door het magnetische veld. Ook mensen die last hebben van ernstige claustrofobie kunnen moeite hebben een MRI-onderzoek te ondergaan."

Duur

Vandaar dat ook de CT-scan regelmatig wordt gebruikt. In Nederland worden er 68 CT-scans en 42,2 MRI-scans per 1000 inwoners uitgevoerd in een jaar. Dat verschil komt door de duur van de scan: een CT-scan is binnen 20 minuten klaar, terwijl een MRI-scan soms meer dan een uur in beslag neemt.