AMSTERDAM - Een leven lang theedrinken kan het risico op eierstokkanker op hogere leeftijd beduidend verminderen.

Dit is de uitkomst van een Australisch onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Epidemiology is gepubliceerd.

In het twee jaar durende onderzoek werden 1000 Chinese vrouwen onderzocht met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar. De helft van hen had eierstokkanker, de andere helft niet.

De vrouwen kregen vragen over hun theegebruik, zoals hoe vaak ze thee dronken, wat voor thee ze gebruikten en op welke leeftijd ze begonnen waren met theedrinken.

Jonge leeftijd

De onderzoekers ontdekten dat de vrouwen zonder kanker vaker jong begonnen waren met theedrinken dan de vrouwen met de ziekte.

Ook consumeerden de gezonde vrouwen meer thee per dag dan de vrouwen met eierstokkanker. In de groep zonder kanker dronk 79 procent van de vrouwen thee, terwijl dit cijfer in de groep met kankerdiagnoses maar op 51 procent lag.

In thee zitten flavonoïden, die een beschermende werking hebben tegen veel ziekten. Flavonoïden werken als anti-oxidanten en zijn ontstekingsremmend. Ook gaan ze de ongewenste groei van lichaamscellen tegen. Vooral zwarte thee is rijk aan flavonoïden.