Helft Amsterdamse vmbo-pubers moet naar arts

AMSTERDAM - Ruim de helft (61 procent) van de Amsterdamse pubers in de vierde klas van het vmbo moet na een gezondheidsonderzoek worden doorverwezen voor een consult met een arts of verpleegkundige. 

Dat blijkt uit een proef van de GGD met zogenoemde pubergesprekken op middelbare scholen in de hoofdstad. Bij havo/vwo-leerlingen is dat 31 procent.

De lokale GGD publiceerde donderdag de resultaten van de pilot op vijf Amsterdamse middelbare scholen. Naar aanleiding van de proef zijn de pubergesprekken inmiddels ingevoerd op alle middelbare scholen in de hoofdstad.

Alcoholgebruik

Naast de standaard schoolarts-bezoeken op de basisschool en in de tweede klas werden vorige schooljaar ruim 260 leerlingen opgeroepen voor een extra gezondheidsonderzoek. Bij het pubergesprek vullen leerlingen een vragenlijst over hun gezondheid in en worden ze gemeten en gewogen.

Als de resultaten daar aanleiding toe geven, worden de scholieren doorverwezen voor een consult. In de meeste gevallen (29 procent) was een vermoeden van problematisch alcoholgebruik de reden voor doorverwijzing.

Ook drugsgebruik (15 procent), niet veilig vrijen (12 procent), psychosociale problemen (9 procent) en overgewicht (9 procent) leidden tot doorverwijzing naar een arts. Van de leerlingen die werden doorverwezen, resulteerde het consult in 22 procent van de gevallen in extra zorg of hulp.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie