Nederlander kiest arts liever zelf

HOUTEN - Nederlanders willen zelf bepalen waar en door wie zij worden behandeld. Dit blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van ONVZ Zorgverzekeraar.

84 procent van de ondervraagden geeft aan keuzevrijheid belangrijk te vinden. Van de ondervraagden geeft 76 procent aan de vrijheid van hun zorgverzekeraar te willen krijgen om zelf hun arts of specialist te kiezen.

Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar: "Consumenten bepalen graag zelf door wie en waar ze worden behandeld. Dit lijkt op gespannen voet te staan met sturing van verzekerden door zorgverzekeraars, iets dat ook door het kabinet wordt gepropageerd."

"Alhoewel sturing van patiënten leidt tot concentratie van zorg en daardoor tot een hogere kwaliteit tegen lagere kosten kan leiden, worden mensen echter graag behandeld door dokters en specialisten die zij zelf uitkiezen", aldus Kleijnenberg. Zo geeft 57 procent aan liever langer te wachten als zij dan worden behandeld door de door hun gewenste specialist.

Omgeving

Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich wel laten beïnvloeden door hun omgeving bij de keuze waar en door wie de vervolgbehandeling wordt uitgevoerd. 59 procent geeft aan dat de huisarts de belangrijkste raadgever is. Vrienden of kennissen, de zorgverzekeraar en het internet worden met respectievelijk 7 procent, 4 procent en 3 procent het minst genoemd.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie