Zweetklieren spelen rol bij wondgenezing

BAARN - De zweetklieren zijn essentieel voor het herstel van wonden. Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Michigan.

Het gaat om de eccriene zweetklieren. Deze kliertjes - je hebt er tussen de twee en vijf miljoen - komen over het gehele lichaam voor. Ze spelen vooral een rol bij de regulatie van de lichaamstemperatuur.

De Amerikaanse wetenschappers laten nu zien dat de eccriene zweetklieren ook van belang zijn voor de genezing van wonden zoals schaafwonden, zweren en brandwonden. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in American Journal of Pathology.

"Zweren, als gevolg van bijvoorbeeld diabetes of doorliggen, en andere slecht genezende wonden vormen een grote belasting voor de gezondheidszorg", vertelt onderzoeker Laura Rittié.

"Het behandelen van deze chronische wonden kost ontzettend veel geld en vaak werkt het niet. Door de ontdekking van de rol van de zweetklieren kunnen wellicht weer nieuwe behandelmethoden worden ontwikkeld."

Rand

Tot voor kort werd gedacht dat wonden sluiten door nieuwe huidcellen die ontstaan uit haarfollikels en vanuit de huid aan de rand van de wond.

Dit onderzoek laat zien dat het herstel ook ontstaat onder de wond. De eccriene zweetklieren bevatten een belangrijke voorraad volwassen stamcellen die gebruikt worden bij de genezing van de wond.

"Het is misschien verrassend dat de rol van deze zweetklieren nog niet eerder is ontdekt, maar daar is een goede reden voor", legt Rittié uit. "Alleen mensen hebben deze eccriene zweetklieren en de dieren die in het laboratorium gebruikt worden voor onderzoek dus niet. De wondgenezing bij mensen is ook heel anders dan die van andere zoogdieren."

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie