Vitamine C-tekort tijdens zwangerschap slecht voor hersenen

BAARN - Een vitamine C-tekort bij zwangere vrouwen kan leiden tot serieuze gezondheidscomplicaties in de hersenen van de foetus. Ontstane schade kan niet meer ongedaan worden gemaakt.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

Volgens de onderzoekers krijgt 10 tot 20 procent van alle volwassen niet voldoende vitamine C binnen. Voor zwangere vrouwen geldt dat ze hier extra op moeten letten.

"Zelfs een heel klein vitamine C-tekort belemmert de groei van de hippocampus al met 10 tot 15 procent", vertelt onderzoeker Jens Lykkesfeldt.

"De hippocampus is een belangrijk geheugencentrum in de hersenen. Als deze minder goed groeit wordt de optimale ontwikkeling van de hersenen afgeremd."

Tekort

De onderzoekers denken dat een vitaminetekort er toe leidt dat het transport van belangrijke voedingsstoffen van de moeder naar de foetus niet goed werkt. Hierdoor krijgt de baby niet alle stoffen die hij nodig heeft voor zijn ontwikkeling.

De bevindingen van het onderzoek benadrukken het belang van vitamine C. Zelfs als het kind na de geboorte de vitamine krijgt toegediend kan het effect van het tekort tijdens de zwangerschap niet meer ongedaan worden gemaakt.

Voor het onderzoek bestudeerde Lykkesfeldt cavia's. Uit de studie bleek dat de schade al vroeg in de zwangerschap ontstaat. Als vrouwen gevarieerd eten en niet roken is de kans echter klein dat zij een vitamine C-tekort oplopen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie