ROTTERDAM - Artrose kan in de toekomst mogelijk voorkomen of tot stilstand gebracht worden.

De Vlaamse orthopeed Stefan Clockaerts van het Erasmus MC heeft aanwijzingen gevonden dat cholesterolverlagende middelen als statines en fibraten toegepast kunnen worden bij artrose.

De onderzoeker maakte onder meer gebruik van medische informatie afkomstig uit het Ergo-onderzoek, dat al sinds 1990 loopt in de Rotterdamse wijk Ommoord.

Artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is een veel voorkomende gewrichtsaandoening die wordt gekenmerkt door aantasting van het kraakbeen. Bij artrose ontstaat schade aan het kraakbeen inderdaad door slijtage, maar de schade kan ook ontstaan door ontstekingen in het gewricht, die het kraakbeen verder aantasten.

Cholesterolverlagende middelen

De Vlaamse orthopeed Stefan Clockaerts van het Erasmus MC heeft aanwijzingen gevonden dat cholesterolverlagende middelen als statines en fibraten toegepast kunnen worden bij artrose.

De ontdekking van Clockaerts begon met het bewijs dat vetweefsel in het kniegewricht bijdraagt aan deze ontstekingsprocessen. Zogeheten knievet scheidt ontstekingsstoffen uit, die het kraakbeen beïnvloeden. Komt knievetweefsel bovendien in de buurt van een bestaande ontsteking, dan produceert het knievet nog meer van deze stoffen.

Vetverlagende middelen

Vervolgens testte Clockaerts door middel van weefselonderzoek of lipide - ofwel vetverlagende - middelen als statines en fibraten ervoor zorgden dat het knievet zou stoppen met de productie van deze ontstekingsstoffen. Dat bleek het geval.

Bovendien werd getest wat het effect van fibraten was op kraakbeenweefsel en het weefsel van het slijmvlies dat de gewrichten omkapselt. Dat effect bleek gunstig te zijn.

Vervolgens keek hij of artrose significant veel minder vaak voorkomt bij mensen die statines slikten, bijvoorbeeld vanwege een te hoog cholesterol-gehalte. Ook dat bleek zo te zijn.

Positieve bijwerking

Dit betekent volgens Clockaerts dat mag worden aangenomen dat statines en fibraten mogelijk een positieve bijwerking hebben, namelijk dat zij artrose kunnen voorkomen of tot stilstand brengen.

"Voordat deze middelen in de praktijk kunnen worden toegepast op patiënten met artrose, is een gedegen dubbelblind klinisch onderzoek nodig, waarbij de ene helft van de patiëntengroep een placebo krijgt en de andere helft statines," verklaart Clockaerts.

"Vervolgens zullen we kijken of de huidige vermoedens echt worden bevestigd."