AMSTERDAM - Wereldwijd heeft een recordaantal mensen diabetes. Naar schatting heeft de helft van deze mensen nog geen diagnose gekregen.

Dit meldt de International Diabetes Federation (IDF) woensdag.

Het aantal mensen met diabetes wordt nu geschat op 371 miljoen; een jaar geleden was dit nog 366 miljoen. De IDF verwacht dat het aantal diabetici in 2030 stijgt naar 552 miljoen. Geschat wordt dat wereldwijd 187 miljoen mensen zonder het te weten aan diabetes lijden.

Diabetes wordt vaak gezien als een westers probleem, omdat de overgrote meerderheid lijdt aan diabetes type 2. De risicofactoren voor diabetes type 2 zijn overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Toch komt de aandoening ook steeds vaker voor in arme landen waar verstedelijking plaatsvindt.

Goudmijn medicijnfabrikanten

Diabetici kunnen hun bloedsuikerspiegel moeilijk op peil houden, wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals zenuwschade, nierproblemen en blindheid. Wereldwijd overlijden 4.8 miljoen mensen per jaar aan diabetes.

Voor medicijnfabrikanten is de ziekte een goudmijn. In 2016 zal de verkoop van medicijnen voor diabetes zo’n 48 tot 53 miljard dollar opleveren. In 2011 leverde de verkoop van diabetesmedicijnen volgens de onderzoeksfirma IMS Health 39.2 miljard dollar op.