BAARN - De laatste jaren is het aantal vrouwen dat gedurende hun zwangerschap rookt met de helft afgenomen. Maar laagopgeleide zwangeren paffen vaak door, zo blijkt uit onderzoek van TNO.

Tussen 2001 en 2010 is het aantal vrouwen in Nederland dat tijdens de hele zwangerschap rookt  gehalveerd. Nu rookt nog 6,3 procent van alle zwangere vrouwen. Van de laagopgeleide vrouwen rookt nog 12,5 procent tijdens de zwangerschap.

Dit blijkt uit de laatste periodieke peiling van TNO naar roken tijdens de zwangerschap. Het onderzoek is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Met een vragenlijst werd 15.366 jonge moeders onder meer gevraagd naar hun rookgedrag tijdens de zwangerschap. Van hen rookten 1.489 tijdens de hele zwangerschap dagelijks gemiddeld vijf sigaretten.

Gezondheidsrisico’s

Roken in de zwangerschap brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Het verhoogt de kans op een miskraam, een te kleine of te vroeg geboren baby, aangeboren afwijkingen bij de baby, wiegendood, astma in de kinderleeftijd en een lager IQ. 

De verandering in het rookgedrag van zwangeren tussen 2001 en 2010 belooft meer gezondheid voor pasgeboren baby’s in Nederland.

Helaas roken vooral laagopgeleiden zwangeren door:  één op de acht rookt de hele zwangerschap dagelijks vijf sigaretten of meer. Er valt dus gezondheidswinst te behalen voor moeder en kind als ook laagopgeleide zwangere vrouwen stoppen met roken.