BAARN - Portugees onderzoek laat zien dat het risico op osteoporose en botbreuken bij vrouwen na de overgang verhoogd wordt door verschillende factoren waaronder koffieconsumptie en een zittende leefstijl.

Andere factoren zijn leeftijd, een lage botdichtheid en verwijderde eierstokken. De studie betrof 127 postmenopauzale vrouwen die hormoontherapie gebruikten. De resultaten zullen eind deze maand worden gepubliceerd in het International Journal of Medical Engineering and Informatics.

Onderzoek

Osteoporose (botontkalking) komt veel voor bij vrouwen na de overgang.

Ook in de Portugese onderzoeksgroep troffen de wetenschappers van het Polytechnisch Instituut Bragança en het Medische Beeldvorming Centrum in Porto de aandoening veel aan. Ze maakten hierbij gebruik van een DXA-scan.

Preventief behandelen

Door het benoemen van risicofactoren hopen de onderzoekers bij te dragen aan de discussie rondom het preventief behandelen van osteoporose.

Ze geven aan dat er redelijk wat onderzoeken laten zien dat het voorschrijven van preventieve geneesmiddelen effectief is, maar het is onduidelijk waar de grens moet komen te liggen.

Niet alle patiënten met osteopenie krijgen ook daadwerkelijk osteoporose. Door ook naar leefstijl en risicofactoren te kijken, kan deze keuze wellicht gemakkelijker gemaakt worden.