AMSTERDAM - Onderzoekers hebben een manier gevonden om muizen met overgewicht veilig en effectief te laten afvallen met behulp van twee hormonen. Mogelijk kan deze behandeling ook bij mensen met overgewicht worden toegepast.

De resultaten van het onderzoek van de Amerikaanse Indiana University zijn online gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine.

Het is de onderzoekers gelukt om twee hormonen samen te voegen tot één molecuul. Dit heeft minder bijwerkingen dan een behandeling met de twee hormonen apart. Het hormoon GLP-1, dat in het verteringsstelsel te vinden is, stuurt het hormoon oestrogeen aan.

Oestrogeen is betrokken bij het metabolisme. De onderzoekers voegden deze hormonen samen om te voorkomen dat bijwerkingen zoals ongewenste celdelingen (kanker) en beroertes optreden.

Twee hormonen, één molecuul

“We ontdekten dat het combineren van de hormonen in één molecuul de effectiviteit en veiligheid dramatisch verbeterde”, zegt onderzoeker Richard DiMarchi.

“De combinatie verbetert het vermogen om af te vallen en het vermogen om glucose op peil te houden, zonder de negatieve effecten te activeren die met oestrogeen verbonden zijn.”

Het onderzoek wordt voortgezet om vast te stellen of de hormoontherapie ook bij mensen veilig toegepast kan worden. De behandeling zou niet alleen effectief zijn tegen overgewicht, maar ook tegen diabetes.