BAARN - Veel mannen krijgen op latere leeftijd te maken met plasproblemen en/of erectiestoornissen. Vanaf dinsdag is er een twee-in-een pil beschikbaar die beide aandoeningen kan verhelpen.

Dat meldt de Telegraaf.

Het gaat om het medicijn tadalafil, met de merknaam cialis, dat van de Europese Registratie Autoriteit de goedkeuring heeft gekregen om als eerste en enige geneesmiddel in Nederland en de andere Europese landen voorgeschreven te worden door de huisarts of de uroloog.

Een groot deel van de mannen boven de 50 jaar krijgt te maken met plasproblemen. Ze moeten bijvoorbeeld 's nachts heel vaak plassen of krijgen last van een slechtere plasstraal. Dit kan onder andere komen door een prostaatvergroting.

Volgens oud-uroloog dr. Fons Ypma worden er ook steeds meer erectieklachten en erectiestoornissen gemeld. Ongeveer de helft van de mannen boven de 50 jaar heeft er last van.

Seks

Er zijn wel goede middelen tegen plasklachten die het gevolg zijn van een prostaatvergroting. Maar die geven in sommige gevallen seksuele problemen. Het voordeel van tadalafil is dat het voor beide aandoeningen positief werkt.

Tadalafil wordt niet vergoed door de zorgverzekering. "De politiek heeft tien jaar geleden bepaald dat erectiemiddelen niet zouden worden vergoed omdat seks alleen voor de fun zou zijn en niet te maken zou hebben met de kwaliteit van leven. Als artsen zijn wij het daar helemaal niet mee eens", aldus Ypma in de krant.