AMSTERDAM - De veiligheid van patiënten is in gevaar doordat apothekers niet goed meer controleren of medicijnen die ze meegeven wel geschikt zijn. 

Dat blijkt uit een brief van apothekersorganisatie KNMP, meldt RTL Nieuws. In een reactie meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zich zorgen te maken.

In de brief stellen de apothekers dat het nabellen en controleren van medicijnoverzichten tijd en geld kost. Sinds begin dit jaar krijgen ze daar geen vergoeding meer voor van zorgverzekeraars. Daarom schieten controles erbij in.

Vergoeding

Door het uitblijven van controles kan het bijvoorbeeld voorkomen dat mensen medicijnen meekrijgen, die niet samengaan met andere medicijnen die de patiënten gebruiken.

Onderzoek zou uitwijzen dat jaarlijks honderden mensen onnodig in het ziekenhuis belanden door dit soort medicatiefouten. Sommige patiënten overleven het zelfs niet.

Volgens KNMP moeten zorgverzekeraars apothekers geld gaan geven voor het controleren of de medicijnen die zij meegeven wel geschikt zijn.

Zorgelijk

De IGZ heeft in een reactie aan RTL Nieuws laten weten het 'zorgelijk' te vinden dat apothekers aangeven 'dat een aantal zakelijke randvoorwaarden onvoldoende ingevuld zijn om aan deze voor de patiëntveiligheid belangrijke richtlijn te voldoen'.

De inspectie ziet daarom strenger toe op veilige medicijnenverstrekking. Dit jaar werden al drie apotheken onder toezicht gesteld vanwege onveilige medicatieoverdracht. Een daarvan werd zelfs tijdelijk gesloten.

De inspectie vindt geldproblemen geen reden om minder strikt te handhaven. De patiëntenorganisatie NPCF vindt de handelwijze van apothekers zelfs onverantwoord: