UTRECHT - De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op groente en fruit in Nederlandse supermarkten is zo laag, dat er geen verschillen aan te tonen zijn tussen de supermarkten onderling.

Dat is te lezen in de meerjarenrapportage 'Bestrijdingsmiddelen in groente en fruit' van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA).

Stephan Peters, specialist voedselveiligheid: "We kunnen onmogelijk voorspellen in welke supermarkt de schoonste groente en fruit te vinden is. Het maken van een top 10 van meest vervuilde supermarkten is onzinnig."

Veiligheid

De veiligheid van groente en fruit in de supermarkt blijkt gegarandeerd. Peters: "Het heeft geen zin je supermarktkeuze af te laten hangen van voedselveiligheidsredenen. Als je echter goed naar de data van het NVWA kijkt, dan is er wel een trend waar te nemen. Het aantal overschrijdingen van wettelijke normen in monsters uit Nederland en de EU is erg gering, zo?n 1 procent.

De meeste overschrijdingen komen van buiten de EU, zoals Zuidoost-Azië China, Kenia, Suriname, Turkije en Dominicaanse Republiek. Maar dankzij strengere controles gaan ook deze landen steeds meer aan de strenge EU-eisen voldoen.

Kortom, als er iets te voorspellen valt op basis van de meetgegevens, dan is dat niet welke supermarkt het schoonst is, maar het land van herkomst. Wil je zeker weten dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, kies dan biologische producten."

Verwaarloosbaar

Bij slechts 15 van ongeveer 2000 monsters die de NVWA in 2012 nam, werd een gezondheidsnorm overschreden. Het Voedingscentrum heeft gekeken of overschrijdingen van de gezondheidsnorm een negatief effect hebben op de volksgezondheid.

En komt tot de volgende conclusie: Hoewel je in theorie gevaar niet uit kan sluiten, is gebleken dat dankzij zogenaamde grote veiligheidsmarges de effecten op de gezondheid verwaarloosbaar klein zijn. Zo klein dat dit het eten van voldoende groente en fruit niet in de weg mag staan.