Café vlakbij verhoogt risico op alcoholmisbruik

BAARN - Mensen die dichtbij een plek wonen waar je alcohol kunt kopen, zoals een café, zijn vaker zware drinkers dan mensen die meer moeite moeten doen om aan drank te komen.

Dat blijkt uit een onderzoek uit Finland dat gepubliceerd is in het tijdschrift Addiction.

De onderzoekers keken in een register waarin alcoholvergunningen zijn opgenomen waar zich tussen 2000 en 2008 verkooppunten bevonden. Vervolgens analyseerden ze gegevens over het alcoholgebruik van meer dan 78000 Finnen. Zij vulden minstens één keer en soms vaker een vragenlijst in over hun drinkgewoontes.

Deelnemers die binnen een straal van één kilometer alcohol konden kopen, bleken 13 procent vaker zware drinkers te zijn dan mensen die minstens één kilometer van een verkooppunt woonden.

​Verhuizen

Als de deelnemers tussen het invullen van de eerste en een volgende vragenlijst verhuisden, beïnvloedde dat de alcoholconsumptie.

Een kleinere afstand naar het dichtstbijzijnde café verhoogde het risico op te veel drinken met 17 procent. Verder weg gaan wonen, verlaagde het risico op riskant drankgebruik juist met 17 procent.

De onderzoekers concluderen dan ook dat een makkelijkere toegang tot alcohol het risico op gevaarlijk alcoholgebruik vergroot.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie