AMSTERDAM - Vergeleken met een paar jaar geleden is het gebruik van vitaminesupplementen drastisch afgenomen. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeksfirma Mintel.

Het aantal mensen dat regelmatig vitaminesupplementen slikt is met ongeveer drie miljoen afgenomen sinds 2008.

Het aantal volwassen dat vitaminepillen neemt liep terug van 41 procent naar 35 procent. De analisten van Mintel voorspellen een sombere toekomst voor de supplementenindustrie.

De belangrijkste redenen voor de afname zijn de financiële crisis en het toenemende aantal onderzoeken die de werking van vitaminepillen in twijfel trekken. Alexandra Richmond, analiste bij Mintel, stelt dat vitaminesupplementen in het huidige financiële klimaat vooral gezien worden als luxeproduct.

Behoefte

Voorstanders van vitaminesupplementen betogen dat de pillen een effectieve manier zijn om gezond te blijven, doordat wordt voorzien in een behoefte aan goede voedingsstoffen. In de medische wereld is de overheersende gedachte dat mensen met een gezond voedingspatroon de pillen niet nodig hebben.

De Nederlandse overheid raadt via het Voedingscentrum wel aan dat jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven extra vitaminen slikken, omdat zij in hun normale voeding niet aan hun behoeften kunnen voldoen.