AMSTERDAM - Onderzoekers hebben een belangrijke stap gezet in het veiligstellen van de vruchtbaarheid van jonge jongens met kanker.

Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Cell Stem Cell.

Door chemotherapie kunnen jongens onvruchtbaar worden. Niet alleen kankercellen worden door de chemotherapie getroffen, maar ook stamcellen die uiteindelijk zaadcellen vormen.

De meeste mannen die een kankerbehandeling moeten ondergaan kunnen ervoor kiezen om hun sperma in te laten vriezen. Dit is echter geen optie voor patiënten die nog niet in de puberteit zijn gekomen. Zij hebben nog geen rijpe spermacellen.

Gezond sperma

Een nieuwe studie onder apen suggereert nu dat jongens die een kankerbehandeling hebben ondergaan in de toekomst in staat zullen zijn om gezond sperma te produceren met behulp van opgeslagen stamcellen.

Hoewel jongens voor de puberteit nog geen rijpe spermacellen hebben, beschikken ze wel al over zogeheten spermatogoniale stamcellen. Uit deze stamcellen ontwikkelen zich in de tienerjaren rijpe zaadcellen.

Terugplaatsen

Volgens de onderzoekers is het mogelijk om sperma-producerende stamcellen voor de behandeling van kanker af te nemen en deze later weer terug te plaatsen.

Onderzoeker Kyle Orwig van Pitt School of Medicine zegt: “De studie toont aan dat spermatogoniale stamcallen van hogere primaten kunnen worden ingevroren en ontdooid zonder het verlies van hun activiteit.”

Volgens Orwig liggen er nog veel uitdagingen voordat deze behandeling kan worden toegepast bij mensen. “Moeten we de sperma-stamcellen terugplaatsen zodra de behandeling voorbij is of wachten totdat de patiënt helemaal genezen is? En hoe kunnen we met zekerheid zeggen dat de kanker niet aan iemand terug wordt gegeven omdat er kankercellen in het transplantaat zitten?”