BAARN - Zelfs een licht verhoogde bloeddruk op middelbare leeftijd kan er al voor zorgen dat de hersenen vroeger verouderen. Dat uit zich in problemen met denken en geheugen en in dementie.

Onderzoekers van de University of California publiceerden hun onderzoek in The Lancet Neurology.

Ze bestudeerden met behulp van een MRI-scan de hersenen van 579 gezonde volwassen tussen de 19 en 63 jaar. De gemiddelde leeftijd was 39. De bloeddruk van de deelnemers werd twee keer gemeten.

Resultaten

De mensen met een verhoogde bloeddruk vertoonden meer tekenen van hersenveranderingen dan degenen met een gezonde bloeddruk. Bij volwassenen met prehypertensie (licht verhoogd) zagen de hersenen er 3,3 jaar ouder uit. Een hoge bloeddruk zorgde voor een hersenveroudering van 7,2 jaar.

"De hersenveranderingen zijn subtiel", legt onderzoeker Charles S. Decarli uit. "Mensen ervaren niet direct problemen met denken of geheugen."

Maar volgens de onderzoeker lijken de veranderingen in de hersenen op beginnende Alzheimer of dementie. "De witte stof zag er rafelig uit en de grijze stof begon met krimpen."

Invloed

DeCarli vindt de resultaten zorgwekkend, want een hoge bloeddruk komt veel voor. Het is onduidelijk of de verhoging in bloeddruk in zijn eentje verantwoordelijk is voor de achteruitgang in de hersenen.

Eerder onderzoek liet al zien dat het eetpatroon en overgewicht ook invloed hebben op de hersenen.