AMSTERDAM - Het gebruik van antipsychotica verbetert de levensverwachting voor mensen met schizofrenie.

Dat blijkt uit de resultaten van een nieuwe Johns Hopkins studie die donderdag zijn gepresenteerd.

Volgens de onderzoekers van The Johns Hopkins University School of Medicine hebben mensen met schizofrenie meer kans om langer te leven als ze hun antipsychotische medicijnen volgens schema innemen, extreem hoge doses vermijden en regelmatig een psychiater of een therapeut bezoeken.

Bernadette Cullen van The Johns Hopkins University School of Medicine zegt: “We weten dat antipsychotica de symptomen verminderen. Onze studie toont nu dat door het nemen van een aanbevolen dosis antipsychotica volgens schema de kans op een langere levensduur wordt vergroot”.

Volgens Cullen wordt de levensverwachting van mensen met schizofrenie ook vergroot door regelmatig een psychiater of een therapeut te bezoeken. Hierdoor blijft de persoon onder controle en kan hij of zij worden aangemoedigd de aanbevolen dosis medicijnen te blijven innemen. Wanneer mensen erg in de war zijn is de motivatie om medicijnen te gebruiken vaak gering.

Medicatieschema

Cullen en haar collega’s analyseerden de gegevens van 2.132 volwassenen met schizofrenie. De onderzoekers beoordeelden hoeveel medicatie de patiënten namen, hoe vaak ze deze namen en hoe vaak ze een bezoek brachten aan een psychiater of een therapeut.

De onderzoekers ontdekten dat de patiënten die hun medicatieschema voor 90 procent of meer naleefden het risico op overlijden 25 procent lager was dan degenen die hun medicatieschema voor minder dan 10 procent naleefden.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat elk extra bezoek per jaar aan een psycholoog of psychiater de kans op overlijden met 5 procent verkleint.