MEPPEL - Zwangere vrouwen kunnen vanaf 1 januari 2013 niet meer bevallen in het Diaconessenhuis in Meppel. 

Ze moeten daarvoor naar andere ziekenhuizen in de regio, bijvoorbeeld naar Zwolle, Heerenveen of Hoogeveen.

Reden voor het sluiten van de verloskamers is volgens het ziekenhuis dat er jaarlijks niet genoeg bevallingen plaatsvinden om op termijn aan de groeiende kwaliteitseisen te voldoen. Dat maakte het ziekenhuis donderdag bekend.

Volgens de raad van bestuur van de instelling is met dit besluit aan de kwaliteitseisen voldaan: een bevallende vrouw moet binnen 45 minuten in een ziekenhuis kunnen zijn en verloskundigen en gynaecologen moeten goede samenwerkingsafspraken hebben zodat de veiligheid gegarandeerd is.

Eenzijdig 

Verloskundigenorganisatie KNOV is misnoegd over de bekendmaking en zegt zich grote zorgen te maken over de zwangeren en verloskundigen in de regio Meppel. ''Dit besluit is niet terug te draaien, dat beseffen wij ook'', zei Nelleke Gosker, voorzitter van de verloskundigenkring in Meppel donderdag.

De verloskundigen zullen alle zeilen bijzetten, maar ze betwijfelt of het zal lukken om binnen 2 maanden de bereik- en beschikbaarheid van de verloskundigen te garanderen. ''Ik weet niet of het ons zal lukken om de bereikbaarheid op zo'n korte termijn te garanderen. Als ik een bevalling aan het begeleiden ben in Hoogeveen, kan ik niet even langs bij een andere vrouw in Meppel. De achtervang moet dus heel goed geregeld zijn'', aldus Gosker.

45 minuten

''Wij blijven ons zorgen maken over de plotseling optredende spoedsituaties waarin elke minuut telt. Bij een normale bevalling waar alles goed gaat, is er tijd genoeg om een bevallende vrouw in het ziekenhuis te krijgen. Maar als er wat mis dreigt te gaan, telt elke minuut. Bijvoorbeeld als een vrouw bij 30 weken begint te bloeden. Of als de vliezen van een zwangere spontaan breken en de navelstreng naar buiten komt. Die vrouw moet dan meteen naar het ziekenhuis voor een keizersnee. En dan is 45 minuten aanrijtijd al veel te lang.''

Vorig jaar nog zei minister Schippers (Volksgezondheid) dat een sluiting van de verloskamers in Meppel niet aan de orde kan zijn zolang niet aan normen van kwaliteit en bereikbaarheid wordt voldaan. Het ministerie van VWS laat nu weten dat de betrokken Raad van Bestuur en verzekeraar Achmea hebben verzekerd dat dit uiterlijk op 31 december van dit jaar is geregeld.