BAARN - Het sperma van mannen die veel bewegen is kwalitatief beter, dan dat van mannen met een zittende leefstijl. Bewegen is dus van belang voor de voortplanting.

Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Cordoba. De laatste vijftig jaar is de spermakwaliteit behoorlijk gedaald.

Blootstelling aan onder andere alcohol en tabak zijn hier verantwoordelijk voor. De verminderde spermakwaliteit zorgt daarbij voor een toename in vruchtbaarheidsproblemen.

De Spaanse onderzoekers bestudeerden het mogelijke verband tussen de spermakwaliteit en de leefstijlgewoonten bij mannen. Bewegen had een positief effect op de hormoonlevels van de mannen, daarbij verliepen de spermavormende processen in de zaadballen gezonder.

Het gaat hierbij wel om gematigd bewegen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de spermakwaliteit van topsporters juist weer minder was. 

Volume

Het sperma van 31 mannen werd voor de huidige studie geanalyseerd. "We hebben naar verschillende parameters gekeken; waaronder het volume van de zaadlozing, de hoeveelheid zaadcellen, de beweeglijkheid en de vorm van de zaadcellen", legt onderzoeker Diana Vaamonde uit. Ook bestudeerde ze samen met haar collega's verschillende hormonen waaronder testosteron en cortisol.

"Onze onderzoeksgroep is niet heel groot, maar de studie was wel heel uitgebreid. Het is voor het eerst dat naar zowel de hormonen als het sperma is gekeken", aldus Vaamonde. "Meer onderzoek is nog wel nodig, maar ik denk dat je kunt zeggen dat bewegen sowieso goed (voor sperma) is." 

Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Applied Physiology.