Keurstempel psychische hulpsites

AMSTERDAM - Een nieuwe keurstempel moet het voor patiënten overzichtelijk maken welke psychische hulpsites nuttig zijn en welke niet.

De zogenoemde online hulpstempel die donderdag wordt gepresenteerd op het Congres Online Hulp in Utrecht is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid ontwikkeld, meldt het instituut.

Op internet zijn veel programma's te vinden om iemand bijvoorbeeld van de drank af te helpen of over hoe om te gaan met depressieve klachten.

Het voordeel is volgens het instituut dat geen afspraak hoeft te worden gemaakt met een hulpverlener, wat voor veel patiënten een flinke drempel is. Het nadeel is dat vaak niet duidelijk is of het programma betrouwbaar is.

Overzicht

Aanbieders van online hulpprogramma's kunnen hun site aanmelden om de online hulpstempel te krijgen. Ze kunnen nagaan aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. Deskundigen beoordelen uiteindelijk of ze de stempel krijgen of niet. Goedgekeurde sites worden opgenomen in een overzicht.

Bij de beoordeling wordt onder meer nagegaan of de inhoud van het programma is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en GGZ-richtlijnen. Dinsdag meldde het Netwerk Online Hulp dat vorig jaar ruim tweehonderdduizend mensen met psychische, sociale en maatschappelijke problemen hulp kregen via internet. Dat zijn er zo'n twintigduizend meer dan het jaar daarvoor.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie