AMSTERDAM – Het slikken van visolie supplementen verkleint niet de kans op een beroerte. Het eten van vette vis echter wel.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Cambridge University onder 800.000 mensen in 15 landen.

Miljoenen mensen slikken dagelijks omega-3 supplementen en levertraan, omdat blijkt dat ze goed zijn voor het hart, de hersenen en de gewrichten.

Wetenschappers stellen nu vast dat er geen verband bestaat tussen het slikken van visolie capsules en een verlaging van het risico op een beroerte.

De onderzoekers keken ook naar niveaus van omega-3 vetzuren in het bloed en ontdekten ook hier geen significant verschil in het risico op een beroerte. Maar het minstens twee keer per week eten van vette vis blijkt wel een positief effect op de gezondheid te hebben volgens de onderzoekers.

Porties

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die wekelijks twee tot vier porties vis eten zes procent minder kans hebben op een beroerte dan mensen die wekelijks minder vis eten.

Mensen die wekelijks vijf of meer porties vette vis eten lopen volgens de onderzoekers 12 procent minder risico op het krijgen van een beroerte.

Deze bevindingen suggereren dat andere nutriënten dan omega-3 van belang kunnen zijn in de vasculaire gezondheid.

Onderzoeker Peter Coleman van The Stroke Association zegt: ''Uit eerder onderzoek weten we dat het eten van veel vis goed is voor onze gezondheid. Dit onderzoek toont aan dat het ook zou kunnen helpen om ons te beschermen tegen een beroerte. Het is echter interessant om te zien dat het slikken van visolie supplementen niet dezelfde gunstige werking heeft''