BAARN - Een mondspoeling met een antidepressivum verzacht de pijn in de mond bij patiënten die bestraling krijgen voor hoofd- of nekkanker.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Mayo Clinic. Zij presenteerden hun resultaten op de de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Radiation Oncology in Boston.

De pijn in de mond wordt veroorzaakt door een ontsteking van het slijmvlies of door mondzweren. Volgens onderzoeker Robert Miller is die pijn een slopende bijwerking van de bestraling.

"Ons onderzoek laat een nieuwe methode zijn voor het behandelen van deze aandoening. En het spoelen met het antidepressiva doxepine heeft geen bijwerkingen zoals de narcotische pijnstillers."

Spoeling

Voor zijn onderzoek bestudeerde Miller 155 patiënten. De patiënten kregen de ene dag een spoeling met doxepine en de andere dag een placebo en moesten hun pijn bijhouden.

De mondspoeling met het antidepressivum leidde tot een gerapporteerde pijnvermindering van 9,1. Bij de placebogroep was dit 4,7. Na afloop van het onderzoek mochten de patiënten het middel blijven gebruiken: 64 procent deed dit.