BAARN - Een ivf-behandeling heeft een negatief effect op de seksuele relatie die vrouwen met hun partner hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Indiana University.

"Seks is voor plezier en voorplanting, maar de aandacht voor plezier gaat vaak verloren bij stellen die problemen hebben met zwanger worden", vertelt onderzoeker Nicole Smith. "Door alle voortplantingstechnieken voelen deze mensen zich vaak een wetenschappelijke experiment."

"Vooral het toedienen van hormonen en het plannen van seks speelt hier een rol in. Dit leidt tot stress en is vaak erg onromantisch. Relaties leiden onder het proces."

De studie keek naar de seksuele ervaringen van vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergingen. In vergelijking met gezonde vrouwen, rapporteerden deze vrouwen minder seksueel verlangen, interesse in seks en tevredenheid met hun seksuele relatie.

Problemen

Daarbij hadden de vrouwen die ivf ondergingen ook meer moeite met het krijgen van een orgasme en hadden ze vaker problemen als vaginale pijn en droogheid. Hoe langer de behandelingen duurden, des te groter werden de problemen.

"Er is een gebrek aan kennis over hoe onvruchtbaarheid het seksuele gedrag beïnvloedt", aldus onderzoeker Jody Lyneé Madeira.

Focus

"De focus ligt vaak meer op de sociale en ondersteunende rol van een relatie. Terwijl seks daar toch een belangrijk onderdeel van uit maakt. Als patiënten weten dat ze niet de enige zijn die de seksuele problemen doormaken, zou dat al veel helpen."

Het onderzoeker betrof 270 vrouwen die online vragenlijsten invulden. Daarnaast werden 127 mannen en vrouwen die ivf ondergingen en 70 zorgverleners geïnterviewd. Smith presenteert de resultaten van het onderzoek op een bijeenkomst van de American Public Health Association.