BAARN - Dankzij het ingaan van de wintertijd slapen veel mensen beter. Dit effect houdt helaas maar korte tijd aan. Dit blijkt uit de Great British Sleep Survey.

De Great British Sleep Survey is een onderzoek van een Britse drogisterijketen in samenwerking met Colin Espie, de oprichter van het slaapcentrum van Glasgow University. Via internet kunnen deelnemers op een schaal van 1 tot 10 aangeven hoe lekker ze slapen.

Meer dan 3000 mensen vulden de online enquête in. Voor het ingaan van de wintertijd gaven de deelnemers hun slaapkwaliteit gemiddeld een 5,4.

Net na het ingaan van de wintertijd, steeg dit naar een 5,8. Een paar dagen later, daalde de gemiddelde slaapkwaliteit naar slechts een 4,5.

Oorzaak

Waarom gaan mensen slechter slapen van dat extra uurtje slaap bij het ingaan van de wintertijd? "Het verzetten van de klok geeft zowel goede als slechte slapers wat respijt, maar het effect is tijdelijk. Als je lichaam eenmaal went aan de wintertijd, gaat de slaapkwaliteit juist achteruit.''

''Dit komt omdat we naarmate de nachten langer worden de neiging hebben om eerder te gaan slapen en later op te staan, waardoor je 's nachts ligt te woelen", aldus Colin Espie.