ROTTERDAM - Een rijksvaccinatieprogramma voor kinderen bestaat al, maar volgens viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus MC zouden we ook eens moeten nadenken over een dergelijk programma voor ouderen.

''Zowel kinderen als ouderen zitten op de extremen van het leven en zijn daardoor erg kwetsbaar. Kinderen omdat ze met veel nog niet in aanraking zijn geweest en ouderen omdat hun afweersysteem steeds minder werkt'', zei Osterhaus vrijdag. 

Over wat dat rijksvaccinatieprogramma voor ouderen precies zou moeten inhouden, heeft Osterhaus geen vast omlijnde ideeën.

''Je zou kunnen denken aan het DKTP-vaccin bijvoorbeeld, dat kinderen ook krijgen, maar dan in aangepaste vorm. Of een vaccin tegen gordelroos. Maar het is niet aan mij om dat te bepalen. We zouden die vraag bij de Gezondheidsraad kunnen neerleggen. Zij zouden dan kunnen uitzoeken wat een goed schema zou zijn.''

Aanmerking

Volgens de viroloog zouden mensen vanaf een jaar of 60 in aanmerking moeten komen voor een dergelijk vaccinatieprogramma.

In het rijksvaccinatieprogramma zoals het nu bestaat, worden kinderen grofweg in hun eerste levensjaar ingeënt tegen een heel aantal aandoeningen. Dat zijn onder meer difterie, kinkhoest, tetanus, polio (samen met het DKTP-vaccin), bof, rodehond en mazelen.

Op hun vierde en negende levensjaar krijgen ze nog eens een DKTP-vaccin en op hun twaalfde jaar worden meisjes uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het humaan papillomavirus. Dat is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.