AMSTERDAM – Vrouwen die binnen vijf jaar na het begin van de overgang beginnen met hormoontherapie lopen 30 procent minder kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer dan vrouwen die later met de hormoontherapie beginnen.

Dit is de conclusie van een onderzoek dat vandaag werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Over de timing van hormoontherapie is veel discussie. Steeds meer onderzoeken suggereren dat het vroeg beginnen met de therapie gezondheidsvoordelen heeft, terwijl vrouwen die pas enkele jaren na de menopauze hormonen slikken meer risico lijken te lopen op ziektes als kanker en hartproblemen.

In het onderzoek van de Johns Hopkins University werden 1.768 vrouwen van 65 en ouder 11 jaar lang gevolgd. 1.105 vrouwen gebruikten hormoontherapie, of hadden in het verleden hormonen geslikt.

Alzheimer

Tijdens de studie kregen 176 vrouwen de ziekte van Alzheimer, waarvan 87 uit de groep van vrouwen met hormoontherapie kwamen. Maar liefst 89 van de 663 vrouwen die geen hormonen slikten kregen de ziekte.

Voor vrouwen die binnen 5 jaar na het begin van de menopauze met hormoontherapie waren begonnen was de kans op Alzheimer 30 procent lager dan voor vrouwen die geen hormonen hadden geslikt. Voor vrouwen die pas na 5 jaar met hormonen waren begonnen was het risico even hoog als voor de vrouwen zonder hormoontherapie.

Aangeraden

Hormoontherapie wordt op het moment alleen aangeraden voor kortstondig gebruik tegen klachten die specifiek met de overgang te maken hebben, zoals opvliegers en stemmingswisselingen.

Langdurig gebruik tegen chronische aandoeningen wordt afgeraden omdat er nog veel onzekerheid is over de risico’s.