AMSTERDAM - De zwangerschapsziekte HELLP is erfelijk bepaald. Dat hebben onderzoekers van het VU medisch centrum (VUmc) ontdekt.

Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Clinical Investigation.

HELLP is een ernstige aandoening waardoor sommige zwangere vrouwen aan het einde van hun zwangerschap grote gezondheidsproblemen krijgen. Het blijkt te ontstaan in de genen van de ongeboren baby.

''Het vermoeden bestond al langer dat het een erfelijke aandoening was, omdat het vaker voorkomt in sommige families, maar wij hebben dit nu definitief bewezen'', vertelde professor moleculaire biologie van de zwangerschap Cees Oudejans donderdag.

Placenta

Bij HELLP blijkt het fout te gaan in de genen van het kind. Via de placenta maakt dat verbinding met het vaatsysteem van de moeder. In een gezonde zwangerschap ligt de regie bij de moeder, maar bij HELLP gaat er iets mis waarbij de normale verwijding van het moederlijke bloedvat onvoldoende plaatsvindt.

De verwijding van dat bloedvat is essentieel, omdat het kind er voeding en zuurstof door krijgt. ''Bij HELLP krijgen het kind en de placenta minder zuurstof. Dat heeft als gevolg dat het kind niet goed genoeg groeit'', legt Oudejans uit.