Gen dat zwangerschapssyndroom veroorzaakt ontdekt

AMSTERDAM - Onderzoekers van het VUmc hebben een gen gevonden dat het HELLP-syndroom veroorzaakt.

Het onderzoek wordt donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Clinical Investigation. De ontdekking kan in de toekomst mogelijk leiden tot het voorkomen van deze ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging.

Het HELLP-syndroom is een ernstige zwangerschapsziekte waarbij de zwangere vrouw klachten krijgt door afbraak van rode bloedcellen, leverstoornissen en bloedstollingsproblemen. De groei van het kind is ernstig verstoord. Deze complicaties kunnen levensbedreigend zijn voor moeder en kind.

Verbetering

De uitkomsten van het onderzoek kunnen leiden tot verbetering van therapie en het voorkomen van het HELLP-syndroom. De oorzaak van het syndroom was tot op heden onbekend.

Het vermoeden bestond al dat er een genetische oorzaak is en dat die bij het kind ligt. Door een defect in de genen van het kind gaat er iets mis tijdens de aanleg van de moederkoek.

DNA bestuderen

De onderzoekers van het VU medisch centrum kwamen tot hun bevindingen door het DNA te bestuderen van 20 kinderen wiens moeder het HELLP-syndroom had.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie