BAARN - Oudere mensen zijn minder dan jongeren mensen goed in staat om het gewicht van voorwerpen in te schatten.

Dat blijkt uit een studie in het tijdschrift PLoS ONE.

Eerder onderzoek bracht leeftijd al in verband met verminderde spiermassa en spierkracht, waardoor het voor ouderen moeilijker is om zware objecten op te tillen. Dat maakt dat ouderen de gewichten die ze optillen zwaarder inschatten dan ze in werkelijkheid zijn.

Studie

Onderzoekers van de North Dakota State University en de Western Kentucky University vergeleken nu het vermogen om gewicht in te schatten van jongeren en ouderen. De deelnemers werden verdeeld in twee leeftijdsgroepen: 18 tot 31 jaar en 64 tot 78 jaar.

Tijdens het experiment werden ze gevraagd om twee gewichten op te tillen. Vervolgens moesten ze inschatten hoeveel zwaarder het ene gewicht was dan het ander. Een gewicht van 300 gram is bijvoorbeeld 10 keer zo zwaar als een gewicht van 30 gram.

Effect ouder worden

De oudere volwassenen bleken de ratio's veel hoger in te schatten, dan de jongere groep. De jongeren kwamen met hun schattingen ook dichter in de buurt van de waarheid.

Volgens de onderzoekers biedt deze ontdekking wellicht weer aanknopingspunten voor onderzoek naar het effect van ouder worden op de hersenen.