AMSTERDAM - Een aantal medicijnen reageert slecht op bepaalde kruiden- en voedingssupplementen.

Het gaat vooral om medicatie voor de behandeling van problemen met het centrale zenuwstelsel en hart- en vaatziekten.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat wordt gepubliceerd in het novembernummer van het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Clinical Practice.

De onderzoekers bekeken 54 artikelen en 31 studies over het onderwerp. Ze ontdekten dat de grootste problemen worden veroorzaakt door interactie tussen medicijnen en voedingssupplementen die ingrediënten bevatten als Sint-Janskruid, magnesium, calcium, ijzer en ginkgo.

Risico’s gebruik

“Ondanks de populariteit van supplementen zijn de exacte risico’s van het gebruik in combinatie met medicijnen nog niet duidelijk. Deze risico’s zouden bijvoorbeeld hartproblemen, pijn op de borst, buikpijn en hoofdpijn kunnen zijn”, aldus onderzoeker Dr. Hsiang Wen Lin van de China Medical School in Taiwan.

Het onderzoek bevatte 213 soorten supplementen en 509 verschillende voorgeschreven medicijnen. In 882 gevallen werd de reactie van de supplementen op de medicijnen bekeken.

De medicijnen warfarine, insuline, aspirine en digoxine werden het vaakst geassocieerd met een veranderde werking als ze gecombineerd werden met supplementen. Vlaszaad, echinacea en yohimbe hadden het vaakst een negatieve invloed op de werking van de medicijnen.

Kruiden

Onderzoeker Wen Wai concludeert: “Ons onderzoek heeft aangetoond dat supplementen op basis van kruiden en planten vaker reageren met medicijnen dan andere voedingssupplementen, zoals vitaminen, mineralen en aminozuren.”