'Overgewicht positief bij longaanval en septisch shock'

BAARN - Overgewicht brengt vooral allerlei gezondheidsrisico's met zich mee, maar recent onderzoek laat zien dat een beetje extra gewicht juist een positieve invloed heeft bij een longaanval of septische shock.

Dat blijkt uit twee verschillende studies gepresenteerd op CHEST 2012, de jaarlijkse bijeenkomst van de American College of Chest Physicians. De onderzoekers vergeleken de uitkomsten van obese (BMI groter dan 30) en niet obese patiënten bij zowel een septische shock als een acute longaanval. Een longaanval is een verslechtering van de situatie bij patiënten met COPD of astma.

Uit de resultaten bleek dat de obese patiënten met astma een grotere kans hadden op een longaanval, maar dat bijna fatale longaanvallen vaker voorkomen bij de patiënten zonder obesitas. Ongeveer dezelfde resultaten vonden onderzoekers bij een septische shock: patiënten met ernstig overgewicht hadden een grotere kans op overleven. Volgens de onderzoekers is deze 'obesitas-paradox' mogelijk te wijden aan een plotselinge ontstekingsreactie bij de patiënten met overgewicht.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie