BAARN - Jonge mannen die elke dag meer dan drie plakken kaas eten, verkleinen daarmee mogelijk hun kansen om vader te worden.

Volgens onderzoekers van Harvard zijn volvette zuivelproducten schadelijk voor de vruchtbaarheid.

De onderzoekers vergeleken het eetpatroon van 189 mannen van 19 tot 25 jaar. Ze waren allemaal gezond, hadden geen overgewicht en bewogen minstens anderhalf uur per week.

De deelnemers vulden enquêtes in over hun gebruik van zuivel, fruit, vlees en andere voedingsmiddelen in een doorsnee week.

Vervolgens onderzochten de wetenschappers het sperma van de deelnemers, waarbij ze keken naar de vorm van de zaadcellen en de snelheid waarmee ze bewogen.

Mindere kwaliteit

Het sperma van mannen die elke dag meer dan drie porties zuivel aten, bleek 25 procent slechter van kwaliteit te zijn dan de zaadcellen van de deelnemers die minder zuivel gebruikten.

Een portie zuivel bestond uit een plak kaas van 28 gram, een theelepel room, een bolletje ijs of een glas volle melk.

Vrouwelijke hormonen

De onderzoekers vermoeden dat de vrouwelijke hormonen die van nature in melk voorkomen de mannelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Ook pesticiden en zware metalen die in zuivel terechtkomen kunnen de oorzaak zijn.

Toch hoeven mannen de melk niet te laten staan: de spermakwaliteit gaat wel wat achteruit, maar niet zodanig dat er vruchtbaarheidsproblemen ontstaan.