Op afstand bestuurbare pil met succes getest in mens

AMSTERDAM - Nederlandse artsen maakten dinsdag op een Europees congres in Amsterdam de resultaten bekend van testen met een op afstand bestuurbare pil in mensen.

De pil kan medicijn afleveren in de darmen. Dat meldt De Volkskrant. Artsen spraken tijdens het congres de verwachting uit dat de voorgeprogrammeerde pil in de toekomst behandeling van maag- en darmziekten kan verbeteren.

De op afstand bestuurbare pil is een Nederlandse vinding en is zo'n 2,5 bij 1 centimeter groot. Via een draadloze ontvanger kan de pil communiceren met de buitenwereld. Wanneer de opdracht wordt gegeven, worden de ingebouwde elektromotor en de zuiger in de capsule geactiveerd die het geneesmiddel naar buiten spuiten.

Een pH-sensor bepaalt de juiste plek door onderweg in het spijsverteringskanaal een zuurgraad te meten. Deze is in de maag erg hoog, maar neemt in de darmen af. Naast deze informatie is ook het tijdsbestek een factor bij het activeren van de pil.

Experimenten

Voor de test slikten tien proefpersonen de pil. Wereldwijd wordt volop geëxperimenteerd met lokale medicijnafgifte. Chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn hebben profijt van de hoge concentratie medicijn op een bepaalde plek. Normaal gesproken belandt medicijn van capsules via bloed in het hele lichaam.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie