Manier gevonden voor vaccineren zonder naald

AMSTERDAM - De Britse onderzoeker Simon Cutting heeft een manier uitgevonden om mensen te vaccineren zonder dat daar een naald aan te pas hoeft te komen.

De hoogleraar aan de Royal Holloway University of London ontdekte dat de sporen van een bepaalde bacterie, de Bacillus subtilis, net als de traditionele naald antigenen kunnen overbrengen.

Als iemand antigenen van een bepaalde ziekte toegediend krijgt, gaat het lichaam antistoffen produceren die de persoon in het vervolg beschermen tegen de ziekte.

Pijnloos

Vaccinaties via de Bacillus subtilis sporen kunnen toegediend worden door middel van een neusspray, in een drankje of met een capsule.Ook kunnen ze worden genomen door een oplosbaar stripje dat smelt onder de tong, zoals bij moderne ademverfrissers.

Omdat de sporen erg stabiel zijn hoeven de vaccines niet gekoeld te worden opgeslagen, wat bij de huidige methode wel het geval is.

Veiliger

Afgezien van het feit dat deze nieuwe manier van vaccineren geen pijn oplevert, heeft het ook het voordeel dat het oraal innemen van een vaccinatie veiliger is, vooral in ontwikkelingslanden waar HIV als gevolg van besmette naalden nog een groot probleem is.

Cutting is zich aan het richten op vaccinaties voor Tuberculose, C. difficile infecties en de griep.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie