Bewegen positiever dan puzzel voor hersenen

BAARN - Bewegen heeft een positiever effect op de hersenen dan kruiswoordpuzzels of andere breinbrekers. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Edinburgh.

Uit hersenscans van 638 70-plussers blijkt dat degene die lichamelijk actief zijn na een periode van drie jaar de minste hersenachteruitgang hadden. Een aantal keer per week wandelen bleek al voldoende om dit effect te bewerkstelligen. Schaken, kruiswoordpuzzels en andere activiteiten die de hersenen uitdagen, leken geen effect te hebben.

Resultaten

De onderzoekers keken naar de witte stof in de hersenen. Deze stof verbindt de grijze stof en de hersenonderdelen met elkaar en zorgt ervoor dat boodschappen worden doorgegeven. Bij de 'sportieve' 70-plussers zagen de onderzoekers minder beschadigingen in de witte stof. Daarbij hadden de actievelingen ook meer grijze stof.

Het is al langer bekend dat de hersenen krimpen met het ouder worden. Dit krimpen gaat vaak gepaard met verminderd cognitief functioneren. Eerder onderzoek liet ook zien dat bewegen de kans op dementie verkleint en ook het ziekteproces kan vertragen.

Oorzaak

Waarom de hersenen zo veel minder krimpen als gevolg van bewegen is voor de onderzoekers echter nog een raadsel. Mogelijk zorgt bewegen voor een verbeterde doorbloeding van de hersenen. Of misschien is het wel zo dat ouderen met kleinere hersenen minder geneigd zijn om te bewegen. Wat de oorzaak ook is, volgens de onderzoekers is het goed nieuws. "Bewegen is een gemakkelijke manier om onze (hersen)gezondheid een boost te geven."

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie