EDE - Hedendaagse stomazakjes werken niet altijd optimaal. Dat blijkt uit onderzoek van stomaverpleegkundige Sigrun Klok van ziekenhuis Gelderse Vallei.

Ze deed onderzoek onder 195 stomadragers, waaruit bleek dat het verschijnsel 'pancaking' relatief vaak voorkomt.

Dat komt doordat de filters die gassen aan het zakje moeten onttrekken, zo goed werken.

''Ontlasting blijft soms aan de ingang van het stomazakje zitten. Een stomazakje is vaak een vochtige omgeving. Als een filter er dan gassen en ook lucht uit onttrekt, wordt het zakje snel vacuüm getrokken. Hierdoor ontstaat een soort platte schijf ontlasting aan de ingang van het zakje. Er kan dan niets meer bij, waardoor lekkages ontstaan'', legde Klok dinsdag uit.

Normaal leven

45 procent van de mensen die de vragenlijst ingevuld hebben, had maandelijks meerdere keren last van lekkages. ''Veel mensen accepteren die klachten gewoon. Ze vinden dat die erbij horen, maar dat is natuurlijk niet zo. Stomadragers hebben ook recht op een zo normaal mogelijk leven'', vindt Klok.

Door het filter af te plakken, kan je zorgen dat de lucht in het stomazakje blijft en het dus niet vacuüm trekt. ''Maar dan ontstaat weer het risico dat het zakje opblaast. Dat zie je onder de kleding, dat wil je ook niet'', aldus Klok.

''Je kan ook glijmiddel gebruiken om ervoor te zorgen dat de ontlasting soepeler in het zakje terechtkomt. Een andere mogelijkheid is om de patiënt medicijnen te geven zodat de ontlasting dunner wordt en zich niet ophoopt aan de mond van het stoma. Maar dat vind ik geen goed idee. We moeten de oplossing niet zoeken bij de patiënten maar bij de stoma's zelf. Die moeten verbeterd worden zodat dit probleem minder voorkomt.''