AMSTERDAM - De eerste dag van de Donorweek heeft ruim vijftienduizend nieuwe potentiële orgaandonoren opgeleverd.

Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid dinsdag. De Donorweek ging maandag van start met een online wervingsactie waarin bekende Nederlanders mensen oproepen hun voorkeur voor orgaandonatie vast te leggen.

Ruim 5,6 miljoen Nederlanders hebben in het Donorregister vastgelegd of ze na hun overlijden wel of geen organen en weefsels willen afstaan. Veel Nederlanders moeten hun keuze dus nog vastleggen.

Volgens het ministerie is onduidelijkheid voor nabestaanden erg vervelend, omdat zij dan moeten beslissen of hun familielid wel of geen organen wil afstaan.

Iedereen

"Het kan iedereen overkomen dat je een hart, long of nier nodig hebt. Als je zelf zo ziek bent en je wil een orgaan ontvangen, denk er dan ook over na of je zelf orgaandonor wil zijn en leg die keuze vast", luidt de oproep van minister van Volksgezondheid Edith Schippers.

Vorig jaar stonden zo'n dertienhonderd mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. De wachttijden zijn vaak te lang, waardoor een donororgaan niet voor iedereen op tijd komt. Zo moet een nierpatiënt ongeveer vier jaar wachten op een donornier.