AMSTERDAM - De kans dat een man overlijdt aan prostaatkanker ligt hoger als hij last heeft van overgewicht, een hoge bloedsuikerspiegel, een verhoogd cholesterol en een hoge bloeddruk.

Die risicofactoren staan gezamenlijk bekend als het metabool syndroom.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Umeå University in Zweden.

Een team van onderzoekers onderzocht 6.673 mannen die werden gediagnosticeerd met prostaatkanker gedurende een periode van 12 jaar. 961 van hen stierven aan de ziekte.

De onderzoekers ontdekten dat degenen met de hoogste BMI (body mass index) 36% kans had om te overlijden aan prostaatkanker. De kans op overlijden bij de patiënten met de hoogste bloeddruk was 62%.

Degenen met de grootste kans op overlijden aan prostaatkanker scoorden het hoogst op de vier frequent voorkomende aandoeningen die het metabool syndroom vormen.

Volgens de onderzoekers verhoogt obesitas niet het risico op prostaatkanker. Het risico geldt voor mannen die al prostaatkanker hebben.

Overtollige vetten

De onderzoekers ontdekten dat het vet dat de prostaat omringt bij mannen met overgewicht en prostaatkanker een ideale omgeving is voor de groei van kanker.

"Vet is niet alleen een manier om energie op te slaan, het scheidt verschillende groeifactoren, hormonen en cytokinen af. Bovendien is het een belangrijke speler in het immuunsysteem, dat het menselijk lichaam beschermt tegen ziekte en infectie."

Maar volgens de onderzoekers zorgen overtollige vetten ervoor dat deze systemen uit balans raken, waardoor het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker wordt verhoogd.

Onderzoeker Pär Stattin zegt: "Deze waarnemingen suggereren dat de risicofactoren zoals overgewicht en een hoge bloeddruk betrokken zijn bij het stimuleren van de progressie van prostaatkanker."